Főesemények

HIGHLIGHTS ČESKÝ KRUMLOV

Élvezzék Český Krumlovot a várost, melyben sok-sok felejthetetlen kultúrális élmény  vár Önökre.
Évente, a nyár elején,  a történelmi belváros néhány napra középkori várossá válik, amely hagyományos, külföldön már jól ismert Ötsziromleveles Rózsa ünnepség színhelyévé változik. Érdekli Önöket a 18.századi színházi élet? Ne engedjék kihagyni a kastélyi barokk színház látogatását, amely világ unikumok közé tartozik. Ha zenének adnak előnyt, könnyen választhatják a zene fesztiválok széles skálájából éppen az „Önökét".

Az egész év komplett kultúrális ajánlata a  www.ckrumlov.cz/highlights és www.ckrumlov.cz/events oldalon található.

Kouzelný Krumlov    Otáčivé hlediště    průvod    Festival komorní hudby
¨

Varázslatos Krumlov

A középkori város mesésen szép környezete és a május elsejei éjszaka varázsa - a bekövetkező szerelem hónapjának tiszteletére rendezett ünnepség sorozat hívja Önöket a varázslók és boszorkányok forgatagára, zenei fellépésekre és a lampionos felvonulásra. Május elsején folytatódik a program a múzeumok és galériák nyitott napjával, szabad belépéssel.

Forgó nézőtér

Színház, opera, vagy balett - de mindenekelőtt egy rendkívüli kulturális élmény. A nyári estéken az előadások a szabad ég alatt zajlanak. Williams Shakespeare és sok más híres szerző darabjai gyönyörű, természetes kulisszák között játszódnak le a várkastély kertjében, a Belveder nyári lakkal a háttérben. A repertoár kiválasztása, a rendezői és színészi értelmezések, teljesítmények és az eredeti kerti díszlet talán mindenkit elragadtat.

Ötsziromleveles rózsa ünnepség - városfesztivál

Pompás történelmi kosztümös felvonulás az uralkodóval és udvartartásával az élen, tökéletesen visszaadja azt a légkört, amikor Krumlov uralkodója a Rozenberk család volt. Ezt követően a város három napra a reneszánsz időkbe merül - a lovagi párbajok, a kézműves piacok, az utcai színielőadások, a középkori zene talán egy látogatót sem hagy aludni térni. Ezután a napforduló tiszteletére rendezendő tűzijáték világítja meg az éjszakai égboltot.

Az idei program

Kamarazene fesztivál

A nyárral együtt érkezik a városba a legjobb hagyománnyal rendelkező zenei fesztivál. Az egykor szerény rendezvény híres kulturális eseménnyé fejlődött,  mely a nemzetközi rangját cseh és külföldi művészek támogatásának köszönheti. A program gyakran látogatott része a „Zene az idő változásában", ami egyidejűleg a várkastély megtekintését is lehetővé teszi, gazdag élő zenei aláfestéssel, korabeli hangszerek megszólaltatásával. A fesztivál gyöngyszeme egy 18-adik századi korhűen előadott uradalmi ünnepség a várkastélyban, az úgynevezett „barokk éjszaka".

Régizene fesztivál

Felélednek a réges régi város történelmi termei és terei! A kőfalakat egy hétig a középkori zene hangjai teszik vidámabbá, a reneszánsz és barokk zenével. A történelmi hangszerek hallgatásának élményéről élenjáró hazai és külföldi együttesek gondoskodnak. A fesztivált kiegészítik más műfajok is: tánc fellépések, alternatív előadások vagy világzene.

Nemzetközi zenefesztivál, Český Krumlov

José Cura tenorista Český Krumlovban. A leghosszabb, és a fellépő zenei csillagaival az egyik legmagasabb rangú zenei rendezvény az egész Cseh Köztársaságban. A történelmi várossal párosuló rendkívüli környezet összekapcsolása a sok különböző műfajú zenével a 15. századtól kezdődően egészen a mai korig megérdemelten növelte a fesztivál hírnevét. A programhoz olyan nevek fűződnek a hazai és a világ művészei közül, akik ismételten visszatérnek Krumlovba, mint például Eva Urbanová vagy Renée Fleming énekesek, Gabriela Demeterová és Pavel Šporcl, Alison Bolshoi hegedűművészek, Maxim Šostakovič, Markéta Irglová, Glen Hansard karmesterek, vagy a Čechomor együttes.

Dzsessz a nyárvégen

Az ókori városhoz a legjobban a komolyzene tónusai illenének, de más műfajoknak is megvannak itt a hallgatói. Az egész éves jazz és alternatív zenei koncert sorozat mindig szeptember elején éri el csúcspontját a hagyományos hétvégi fesztivállal, mikor sok, hagyománytól eltérő helyen, kávéházakban, kiskocsmákban és bárokban mutatják be a csúcson lévő hazai és külföldi résztvevők a tudásukat.

Akadályélküli nap, Český Krumlov

A történelmi városközpont meglátogatása - valakinek kellemes séta, más számára egy sor leküzdhetetlen akadályt jelent. Az akadálymentes nap éppen azok részére van, akik önállóan nem képesek felfedezni - képzeletben eltűnnek a lépcsők és más akadályok, mert az önkéntes asszisztensek és kísérők szívesen segítenek a várkastély és a kertek, a város és a múzeumok megtekintésénél. A kalandorok részére még egy bátorságot igénylő kihívás is kínálkozik! Izgalmas úsztatás a folyón tutajon vagy rafton. Továbbá a programot színházi és zenei előadások, valamint a védett műhelyek piaca egészíti ki.

Európai Örökség Napjai (EHD)

Ez a rendezvény kivételes és megismételhetetlen betekintési lehetőséget nyújt a szokásosan nem hozzáférhető jelentős emlékhelyeken, továbbá meg lehet ismerkedni a felújítás és mentés folyamataival. Szakmai előadások keretén belül a látogatók megtudhatnak egy sor érdekességet az építészet történelméről és sok új ismeretre tehetnek szert.

Szent Vencel ünnepség

Szent Vencel nem csak a cseh birodalom patrónusa, de a sörfőzők és a borászok védőszentje is, amire azok az őszi ünnepségek emlékeztetnek, melyek a kulturális élmények mellett gazdag gasztronómiai élményeket is kínálnak. Az ünnepségek kellemes atmoszféráját egészíti ki a folklór együttesek fesztiválja, illetve a Szent Vencel napi vásár. A látogatók számára az esemény tökéletes befejezése lehet a múzeumok és galériák éjszakai látogatása, egy eredeti kísérő programmal.

ÖKOFILM

Verseny filmek a legrégibb ilyen műfajú fesztiválon. Sokszor idillikusak, da gyakran provokálók és felkiáltó figyelmeztetést tartalmaznak. A fő téma a természet gyönyörűsége és a kulturális örökség, etnológiai vagy szociológiai kérdések. A fesztivál programját viták, előadások és beszélgetések kísérik a filmesekkel és a környezet szakembereivel.

(2012-ben volt az utolsó)

Ádvent és Karácsony Český Krumlovban

Az elkövetkező tél megérkezésével Krumlov egy egészen más arcát mutatja. Tele nyugalommal és költői hangulattal. Az Advent idejéhez egy sor gyönyörű találkozó kötődik, kezdve a karácsonyfa megvilágításának közös bekapcsolásával, karácsonyi énekléssel, Mikulás napi ajándékosztással. Advent hétvégéit a régi cseh piacok tarkítják, punccsal és karácsonyi édességekkel, ami illatba burkolja az egész ünnepi hangulatot öltött és feldíszített várost. A karácsonyi időszak csúcsa az élő Betlehem. Gyermekek angyali öltözékben, a három király lovon, szűz Mária Jézuskával és az egész ünnepi felvonulás teli örömmel, énekelnek, és táncolnak a főtéren. Sok gyermek és szülő részére a hagyományos Szenteste az első várkastély udvaron kezdődik a medvék etetésével. A közkedvelt Medve karácsonynak bizonyára nem csak a gyermekek örülnek, hanem barátaik, a medvék is. Elcserélhetetlen varázsa és költőisége van Česky Krumlovnak az Újév üdvözlése alkalmával is. Újévi tűzijáték, utcabál hangulata tölti be az egész várost január első napján, egészen a hajnali órákig.

Mezinárodní hudební festival srpen2    Den s handicapem - Den bez bariér    Svatováclavské slavnosti    advent_strom
 

Tippek a régió rendezvényire

Királyi zenefesztivál, Zlatá Koruna

Egy értékes művészi élmény egy gyönyörű kirándulással összekötve, ez az, amit a Királyi zenei fesztivál nem csak az Arany koronában kínál. A zenei produkció élményét még aláhúzza a hatásos környezet is a cisztercita kolostor gótikus belső tereiben.

Hořice-i passió játékok

Facsústatás a Schwarzenberk facsúsztatón

Sétahajózás a Lipno víztárolón

Sumavai nyár gőzzel